“Som invisibles, no hi som”. Compareixença de la Federació Catalana d’Autisme al Parlament de Catalunya

“Som invisibles, no hi som”. Compareixença de la Federació Catalana d’Autisme al Parlament de Catalunya

El 2 de novembre, Neus Payerol, Presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, va comparèixer a la Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya. Des de la Federació Catalana d’Autisme vam reivindicar les necessitats del col·lectiu i vam protestar sobre les mancances que encara hi ha al sistema pel que fa a processos de diagnòstic, informació sobre el TEA i informació sobre prestacions, sobretot en referència a la vida adulta i a la figura de l’assistent personal.

Alguns punts del discurs van ser els següents:

 • Des de la Federació veiem amb molta preocupació l’atenció que s’està dedicant a l’autisme en l’àmbit de Catalunya. Veiem que, malgrat l’augment exponencial de les xifres, l’atenció de l’administració pública a les persones amb aquesta condició i les seves famílies  és  clarament insuficient i encara es troba molt lluny dels barems estàndards establerts per la comunitat científica i les iniciatives socials a nivell internacional. Això compromet greument el desenvolupament d’aquestes persones i de les seves famílies a viure una vida digna, a la seva inclusió social, a la seva vida independent.
  Estem preocupats perquè som invisibles, no hi som. Tot i les xifres, brutals sobre la prevalença de l’autisme l’administració de Catalunya no el contempla com a un tipus de discapacitat.
 • A Catalunya a l’any 2012 es va impulsar el Pla Integral d’Atenció a l’Autisme, ens dol dir que després de 10 anys continua sense acabar de desplegar-se i la part que s’ha desplegat no acaba de funcionar com s’esperava: és un pla sense dotació econòmica.
 • Demanem que aquesta comissió  insti al govern a revertir la situació d’invisibilitat administrativa de les persones amb autisme, i que de manera immediata  se’ns incorpori als diferents grups de treball i comissions de millora i transformació dels serveis a Catalunya. Creiem absolutament necessari que l’atenció estigui protocolaritzada i que aquesta atenció sigui interseccional. Les persones amb autisme i les seves famílies no haurien de passar per diferents avaluacions per part de diferents departaments per aconseguir els suports que requereixen.
 • L’autisme no és una condició infantil, és una condició per tota la vida. Creiem necessari recordar-ho i l’efecte del no reconeixement porta al fet que hi hagi mancances durant totes les etapes en tots els espais de participació de la persona: en la infància hi ha encara problemes per accedir a un diagnòstic precoç i encara hi ha més mancances sobre com acompanyar les famílies per obtenir informació; no hi ha transparència en la gestió dels recursos educatius o personals; no hi ha accés a serveis sanitaris adaptats; no hi ha informació dins els diferents mecanismes públics que la població tenim a disposició per rebre el suport que se’ns promet.
 • Les famílies i les persones s’organitzen i creen serveis alternatius que no troben en el sistema. Gràcies a aquest esforç titànic i la tasca que desenvolupen aquestes queden emmascarades totes les mancances de l’administració.
  Cal que entenguin, senyores i senyors diputats, que són famílies vulnerables i amb grans necessitats que posen la seva vida al servei dels seus fills i filles creen estructures professionalitzades amb molt d’esforç per poder garantir que el dia que ells no hi siguin els seus fills puguin viure una vida amb significat com a ciutadans i ciutadanes de ple dret.
 • L’any 2008 es va impulsar un programa pilot per a persones amb discapacitat física, que porta 9 anys en vigor, però arran de la sentència no es va ampliar a altres discapacitats.
  L’any 2019 a instàncies del Departament d’Afers Socials vam començar un treball conjunt de la nostra Federació amb DINCAT per posar en marxa un programa pilot d’assistència personal per a persones amb discapacitat intel·lectual i per a persones amb autisme.
  Amb l’arribada de la pandèmia l’any 2020 es va paralitzar el món i  aquest programa pilot, i des de llavors l’hem  intentat reprendre de nou: en una reunió abans de l’estiu  se’ns va comunicar que  no  es tiraria endavant aquest programa i esperarien l’estratègia estatal sobre l’assistència personal. Com si les persones poguessin esperar. Estem parlant de necessitats de suport imperants i d’una figura fonamental per la vida independent.
 • A causa d’aquesta inacció a Catalunya pel que fa a l’assistència personal, segons l’IMSERSO només hi ha 87 persones amb assistència personal, comptant els participants en el programa pilot. Només 15 d’aquestes són persones amb autisme. A altres comunitats, com per exemple Castella i lleó, són 1962 persones i al País Basc en són 6356.

Pots llegir el discurs sencer aquí.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *