Tercer plenari de la Taula de Participació per un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI)

Tercer plenari de la Taula de Participació per un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI)

El 3 de juny vam assistir al tercer plenari de la Taula de Participació per un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI), última sessió del cicle de participació, que va suposar una oportunitat per recollir les conclusions d’aquest curs i conèixer els compromisos d’Educació Inclusiva per al curs 2023-2024. A continuació, presentem un resum dels temes principals que es van tractar.

Laia Asso, directora general d’Educació Inclusiva, va explicar les tres línies d’actuació de la Direcció General d’Educació Inclusiva:

 • Desplegament de les mesures universals adreçades al 100% de l’alumnat.
 • Reforç dels serveis educatius, dels EAPs i dels serveis específics.
 • Treball interdepartamental amb Salut i ara també amb Drets Socials, així com Igualtat i Feminismes. Crear petites vies de diàleg, també amb els departaments de Treball i de Recerca i Universitats.

A més, va anunciar que hi haurà un increment de 20.000.000€ de cara al curs vinent destinat a monitoratge de suport als centres educatius. A més, es crearà un canal de comunicació on es comunicaran les novetats sobre educació inclusiva que es publiquen periòdicament al Nodes d’Educació Inclusiva. Et pots inscriure aquí.

Laia Asso també va anunciar que es posarà en marxa una nova unitat d’acompanyament per a famílies on s’oferirà assessorament i suport, i va posar èmfasi en la necessitat d’oferir una atenció interdepartamental pel que fa als infants de 0 a 3 anys i flexibilitzar l’educació post obligatòria.

Sisa Lòpez, subdirectora General de Planificació i Gestió d’Educació Inclusiva, va complementar la informació de Laia Asso, explicant com es repartiran els 20.000.000 €:

 • Es crearà el SIEI Plus en territoris on no hi ha centres d’educació especial i on es faran avaluacions dels suports que necessita l’alumnat.
 • Hi haurà més disponibilitat de CEEPSIR (Centres d’Educació Especial Proveïdors de Serveis i Recursos) en centres d’educació especial.
 • Es destinaran 4.000.000 € en augmentar les hores de suport de monitoratge. Es repartiran als Serveis Territorials.

Segons Ma. Dolors Blasco, cap de servei d’Equips d’Assessorament Psicopedagògics i Serveis Educatius Específics, reforçaran els EAPS, CREDA, AIS i CRETDIC, ampliant professionals, tenint en compte, entre d’altres, l’increment de prevalença d’infants diagnosticats d’autisme. A més, va explicar que intentaran desburocratitzar la feina dels EAPS, per tal que tinguin un paper més focalitzat en el suport i l’acompanyament a les famílies. Continuaran formant els nous EAPs i ampliaran la formació dels professionals incloent aquella especialitzada en autisme.

Seguidament, es va presentar el pla d’acció  i la proposta de treball per al curs 2023-2024, que es pot resumir en els punts següents:

 1. Conclusions extretes del primer cicle de la TAPSEI, del curs 2022-2023:cal donar més veu als principals protagonistes: alumnat i famílies, i garantir l’actitud inclusiva i les competències professionals del professorat en matèria d’inclusió. S’ha d’incorporar una perspectiva comunitària de l’educació inclusiva i estendre la cultura de la inclusió a la cultura, l’esport, el lleure i les activitats cíviques.
 2. Es va proposar realitzar un segon cicle de la TAPSEI, pel curs 2023-2024 focalitzada en situar l’alumnat al centre de la transformació per una cultura educativa inclusiva, per la qual cal activar els actors interns i externs de la comunitat educativa (famílies, professorat, agents educatius, entitats del territori).

Cal generar vincles de qualitat entre els membres de les comunitats educatives que facilitin el reconeixement i la convivència, així com impulsar processos de recerca-acció que permetin una autodiagnosi comunitària i una implementació d’accions de millora. A més, s’han de desenvolupar processos de sensibilització social i de canvi de mirada envers una cultura inclusiva.

 1. Objectiu i estratègia.L’objectiu serà transformar els centres educatius en entorns inclusius i inclusors, a partir de l’estratègia principal, que consistirà en la constitució d’un entorn de col·laboració que proporcioni identitat i afavoreixi l’aprenentatge.

Així doncs, es proposa el moviment dels Centres en Dansa per la Inclusió (es farà una crida per a la participació) i la creació d’una Mediateca virtual al XTEC, un espai que serveixi de punt de trobada de tots els centres del moviment inclusor.

 1. Com es durà a terme aquesta estratègia?
 • Els centres firmaran un consentiment.
 • Autoavaluació de la situació del centre educatiu pel que fa a educació inclusiva.
 • Acceptar i dissenyar el pla d’acció.
 • Es pensarà com aplicar aquest pla dins i fora de l’aula, com s’implicaran les famílies, entitats, etc.
 • S’estudiarà i es revisarà l’aplicació d’aquest pla.
 • Difusió: creació de la mediateca de cada centre educatiu.

S’entén que amb aquest protocol cada centre podrà dissenyar propostes educatives inclusives que estaran prèviament consentides i planificades durant un curs escolar. Al final del curs podrà compartir-les amb altres centres educatius, això vol dir que aquell centre es converteix en inclusor i que entra dins dels Centres en Dansa per la Inclusió.

 1. Criteris d’aplicació del protocol:Pot variar la durada segons l’edat de l’alumnat, la naturalesa del context sociocultural del centre escolar i el grau de sensibilització existent al voltant de la inclusió.
 2. Estructura i funcions:El desplegament de Centres en Dansa seguirà la mateixa estructura que la TAPSEI:
 • Plenari: discussió i aprovació del projecte general i presentació de resultats.
 • Grup promotor: discussió i aprovació dels aspectes tècnics, i orientació del procediment d’implementació.
 1. Recursos humans: L’equip tècnic que dissenya els materials i els recursos de suport als centres, durà a terme les següents tasques:
 • Seguiment i avaluació dels resultats dels processos dels centres.
 • Acompanyament del grup motor en el desenvolupament de les seves funcions. 10 referents territorials d’Educació Inclusiva i 38 DEI (dinamitzadors/es).
 • Identificació de centres participants en el moviment al seu territori.
 • Informació i formació dels centres en l’ús dels materials i recursos per desplegar el protocol d’acció.
 • Coordinar els centres i la TAPSEI. Actualització i dinamització de la Mediateca del moviment.

 

Va ser molt interessant assistir al tercer plenari, ja que es van posar sobre la taula accions concretes per tal de donar continuïtat a la TAPSEI. Tot i això, considerem que va faltar informació sobre la part més comunitària, com per exemple com participaran les entitats en el procés cap a aconseguir una educació realment inclusiva (ja que es pretén que aquest es dugui a terme tant dins com fora de l’aula).

A més, els testimonis que es van donar a conèixer van ser molt exemplificadors de la situació actual de l’educació inclusiva a Catalunya, i de les accions que cal aplicar per aconseguir una inclusivitat real en tots els centres educatius.

Des de la Federació Catalana d’Autisme seguirem d’aprop les propostes d’Educació Inclusiva i continuarem treballant perquè els infants i joves amb autisme puguin gaudir d’una educació de qualitat i perquè les accions proposades siguin una realitat.

 

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació EVI (Espai de Vida Independent) · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul · Fundació Estany · Càtedra Autisme Girona · Cooperativa Can Roure · Todos en Azul · Specialisterne · TEA Moianès · Associació Autisme Pallejà · Héroes Sin Capa · Fundació Onada · Associació Trencaclosques · Associació Asperger TEA Lleida · Associació TEA Vallès Oriental · Associació TEA del Berguedà · Associació Aliats amb l’Autisme · AUTEA Alt Pirineu · TEA Solsonès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *