Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme – 2024

Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme – 2024

Amb ocasió del 2 d’abril, dia de conscienciació i reivindicació dels drets de les persones amb autisme i de les seves famílies, des de la Federació Catalana d’Autisme, entitat que representa a 12.000 famílies del col·lectiu autista, volem denunciar que any rere any es mantenen les dificultats que afrontem i que no arriben els canvis que necessitem de manera urgent.

La prevalença de l’autisme ha augmentat i aquest increment ha portat al col·lapse de molts serveis a l’hora d’atendre les persones amb autisme, perquè es tracta de serveis escassos i no especialitzats que s’han plantejat sense tenir en compte com són, com pensen, com es comuniquen, com interactuen i quines són les necessitats de suport de les persones autistes.

L’autisme és una condició que incideix en totes les àrees i durant tot el cicle vital, i cada persona és diferent i necessita suports adaptats. Celebrem que l’accés de moltes persones autistes a les xarxes socials els ha permès fer arribar a la societat informació sobre la seva condició i, alhora, reivindiquem també el dret a una vida plena de les persones amb autisme amb més necessitats de suport, amb manca de comunicació o amb altres comorbiditats, que continuen invisibilitzades socialment.

Les persones amb autisme tenen una esperança de vida de 16 anys menys que la resta de la població perquè la manca de serveis sanitaris especialitzats obstaculitza l’assistència sanitària universal i, a hores d’ara, Catalunya no disposa de cap centre hospitalari amb protocols assistencials específics per a l’atenció a persones autistes adultes.

L’escola inclusiva continua sent una quimera pel que fa als infants i joves amb autisme. A molts d’ells no se’ls faciliten els recursos necessaris i no poden accedir a activitats com les aules d’acollida, el menjador, les sortides, les colònies o les activitats extraescolars. El dret a l’educació inclusiva no vol dir tan sols presència, vol dir participació i aprenentatges, amb els recursos que garanteixin la igualtat d’oportunitats com la resta d’infants.

El col·lectiu autista pateix l’índex d’atur més elevat i se situa en xifres escandaloses que van del 75 al 90%. Necessitem polítiques específiques i amb suports especialitzats adreçades a revertir aquesta situació vergonyosa.

Les persones autistes també es fan grans, envelleixen prematurament i tenen dret a escollir on volen viure durant la seva tercera edat. Moltes persones autistes que han viscut en entorns residencials són traslladades a residències sense respectar el seu dret a escollir si volen continuar vivint a la que ha estat casa seva durant la seva vida adulta. Els avis i àvies autistes tenen dret a l’autodeterminació també en aquesta etapa vital.

Malgrat que les darreres investigacions han determinat que 1 de cada 81 catalans és autista, a Catalunya l’estadística oficial no contempla l’autisme com una condició específica, ni reconeix l’increment de diagnòstics de les persones autistes, a qui se situa erròniament com a persones amb discapacitat intel·lectual o amb problemes de salut mental. Aquesta manca de reconeixement de les persones amb autisme és un maltractament institucional, en tant que impossibilita l’accés a serveis, ajuts, suports i finançament que han de ser específics per adequar-se a les nostres necessitats.

Això ha portat a la Federació Catalana d’Autisme i a les seves entitats membre  a atendre cada vegada més, no tan sols les peticions de famílies que viuen directament la manca de serveis públics i de manera desesperada han de buscar  serveis especialitzats a l’àmbit privat; sinó també d’altres entitats que porten molts anys treballant en l’àmbit de la discapacitat i que cada vegada han d’atendre a més persones amb autisme amb manca de recursos, de ràtios de personal i d’especialització del tot necessària.

Des de la Federació Catalana d’autisme denunciem la vulneració dels drets de les persones amb autisme en totes les etapes vitals i condicions, i reclamem serveis especialitzats per part de totes les administracions implicades, com ara serveis específics a la Cartera de Serveis Socials.

Ens adrecem també al sector polític: en les pròximes eleccions autonòmiques i europees els polítics i polítiques tenen l’oportunitat d’escoltar-nos i d’incloure en els seus programes polítiques que ajudin a les persones amb autisme i a les seves famílies.

Som ciutadanes i ciutadans de ple dret. Si fan el pas endavant que reclamem estaran impulsant una societat més justa i equitativa, i faran real el lema europeu de NO DEIXAR NINGÚ ENRERE.

No ens deixin enrere. Respectin els nostres drets.

#AutismeElsNostresDrets

#DiaMundialAutisme2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *