El col·lectiu de l’autisme a Catalunya diu PROU. La Federació Catalana d’Autisme denuncia la vulneració sistemàtica de drets i anuncia una roda de premsa

El col·lectiu de l’autisme a Catalunya diu PROU. La Federació Catalana d’Autisme denuncia la vulneració sistemàtica de drets i anuncia una roda de premsa

  • L’autisme no consta. No hi ha dades específiques sobre la condició disponibles a Idescat. La invisibilitat a nivell estadístic suposa un maltractament institucional que fa que no hi hagi serveis especialitzats en autisme.
  • Les persones amb autisme tenen una esperança de vida 16 anys menor a la resta de la població.
  • L’educació inclusiva amb recursos específics per al col·lectiu no està garantida.
  • Hi ha entitats de discapacitat atenent persones amb autisme que requereixen suport per poder proporcionar una atenció específica i de qualitat.

La Federació Catalana d’Autisme, que representa a 44 entitats i més de 12.000 famílies del col·lectiu autista a Catalunya, denuncia la violació estructural dels drets de les persones autistes i les seves famílies, i reclama canvis sistèmics en relació a l’autisme a nivell polític i social. La Federació oferirà una roda de premsa el 4 d’abril on s’exposaran amb profunditat les demandes i denúncies del col·lectiu.

En el posicionament d’enguany amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, la Federació Catalana d’Autisme explica la situació alarmant amb què es troben les persones que formen part de la comunitat autista: la població amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) té una esperança de vida 16 anys menor a la de la resta de la població; entre un 75% i un 90% de persones adultes amb autisme està a l’atur; l’edat mitjana d’accés a un diagnòstic és de 8,8 anys a Catalunya quan la comunitat internacional defensa la possibilitat d’accedir-hi als dos anys; el decret d’educació inclusiva no s’està desplegant amb recursos formats i específics per aquest col·lectiu; l’assistència personal encara depèn de programes pilot, la qual cosa provoca que el dret a una vida independent per a les persones adultes del col·lectiu no estigui garantit.

Mentre la prevalença de l’autisme no para d’augmentar (un 250% en els últims deu anys), el col·lectiu pateix un maltractament institucional: Catalunya segueix sense disposar d’un cens que permeti quantificar la població autista. Es continua incloent el TEA dins el grup de la discapacitat intel·lectual o les malalties mentals, i això impossibilita, entre altres coses, l’oferta de serveis públics especialitzats en autisme. És per això que una de les principals demandes del col·lectiu és que es contempli l’autisme com una condició per si mateixa a l’Idescat i a la cartera de serveis dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya.

La Federació anuncia una roda de premsa

El pròxim 4 d’abril a les 11h, la Federació Catalana d’Autisme oferirà a Barcelona (Hub Social, C/Girona, 34) una roda de premsa on es llegirà el posicionament amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, s’explicarà la situació del col·lectiu en diferents àmbits i s’exposaran les seves demandes de cara a les eleccions autonòmiques del maig i les europees del juny. Intervindrà Neus Payerol, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme.

 

Contacte de comunicació

Mariona Vancells

mvancells@fedcatalanautisme.org

623592064

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *