Reducció d’hores de vetlladores als centres educatius de Catalunya: les famílies de la comunitat autista no poden més

Reducció d’hores de vetlladores als centres educatius de Catalunya: les famílies de la comunitat autista no poden més

La comunitat autista a Catalunya denuncia, un any més, incidències en l’adjudicació d’hores de vetlladores/auxiliars de suport als centres educatius. Hi ha diverses famílies que lamenten una reducció de les hores de suport per als seus fills i filles, i altres que afirmen no saber, encara, la quantitat d’hores setmanals de vetlladora que els hi pertoca.

La Federació Catalana d’Autisme s’ha posat en contacte amb el Departament d’Educació per traslladar-li la problemàtica i demanar una explicació. Educació Inclusiva nega que hi hagi hagut una reducció d’hores de vetlladora als centres i afirma que el curs escolar ha començat amb un 15% d’hores addicionals de monitoratge de suport a les escoles públiques i amb gairebé un 20% a les concertades. També diu que el pressupost destinat a aquest servei ha augmentat a 29 milions d’euros respecte als 25 milions de l’any anterior.

“Tot i l’augment de mitjans i de dotació econòmica d’aquest curs escolar tal com indica el Departament d’Educació, la percepció real per part de les famílies en diferents àrees de Catalunya és que s’han reduït les hores d’auxiliars de suport, i que per tant, l’alumnat amb autisme no està rebent tot el suport que necessita. Això ens porta a reflexionar sobre el fet que encara que s’hagin incrementat els recursos, potser les necessitats són més grans i potser s’hauria de pensar en una redistribució de les responsabilitats en l’acompanyament educatiu.” – Marta Campo, directora gerent de la Federació Catalana d’Autisme.

Entitats d’autisme de diverses zones de Catalunya com el Garraf, Bages, Solsonès, Berguedà, Vallès Occidental i la Noguera indiquen que diverses famílies de la seva zona s’han trobat amb aquesta situació. Entitats de Terrassa, Terres de l’Ebre i Moià expliquen que hi ha famílies que encara no saben el nombre d’hores de vetlladora que els pertoca als seus fills.

Al Baix Penedès, una escola amb aproximadament un 12% d’alumnat amb necessitats educatives especials va passar de tenir 30 hores setmanals de vetlladores a tenir-ne 10 a principis d’aquest curs. Després de les queixes del centre, ara mateix tornen a disposar del mateix nombre d’hores que l’any passat, que continuen sent insuficients. Segons una mare del centre, “han creat un caos important realitzant la retallada sense previ avís, ja que no es va poder contractar l’altra vetlladora que també treballava a l’escola i que tenia una gran vinculació amb els alumnes. Ara s’haurà de contractar una professional nova per a les hores concedides. Ens sembla molt preocupant que concedeixin hores en funció de les queixes, és d’una falta d’ètica i professionalitat brutal.”

També lamenta que la seva filla hagi passat de tenir acompanyament diari a l’aula a no tenir-ne, pràcticament: “la cap d’estudis ha de passar part de la jornada a la classe per donar suport a la meva filla, perquè la tutora pugui atendre el grup classe. La meva filla no és autònoma per a poder treballar a l’aula, necessita ajuda amb la lectura de les activitats, suport per a comprendre exercicis i per a regular-se amb la sobrecàrrega sensorial.”

A la mateixa escola, una altra mare diu que “les nostres criatures no estan rebent el suport que necessiten. Jo vaig parlar personalment amb l’EAP el curs passat i em van dir que les escoles ja eren inclusives i que ja hi havia els recursos necessaris, que el mestre podia ser el suport per al meu fill. La classe té 27 alumnes, quatre dels quals amb autisme. Ha d’haver-hi almenys dues persones de suport sempre. Les famílies estem desesperades perquè l’escola inclusiva no existeix.”

Des de l’UGT informen que les vetlladores tenen convenis de monitores de lleure i que anteriorment donaven un servei d’horari lectiu, però fa tres anys el Departament d’Educació va decidir adjudicar hores de menjador a les vetlladores. Per tant, declaren, el Departament ha atorgat més hores d’auxiliar de suport, però al servei de menjador.

Segons el sindicat, gairebé totes les vetlladores depenen d’empreses privades, excepte una part que les cobreix el Departament, i no poden reunir-se amb els pares, no tenen accés a documentació i/o informes sobre l’alumnat en la majoria dels casos i tampoc poden assistir als claustres.

Des de la Federació Catalana d’Autisme, reivindiquem, una vegada més, la importància de la figura de l’assistent personal. És indispensable que aquestes figures professionals entrin als centres educatius perquè proporcionin aquest suport tant a l’alumnat com al professorat. Lamentem que hi ha molt pocs assistents personals per a persones amb autisme, i encara menys que puguin treballar a les escoles i als instituts, tot i ser un servei reconegut dins la Cartera de Serveis Socials, i malgrat comptar amb el Decret de l’Atenció Educativa a l’Alumnat en el marc del Sistema Educatiu Inclusiu del 2017.

A més, insistim que aquest recurs no hauria de recaure només sobre el Departament d’Educació, sinó que s’hauria de repartir entre els departaments que s’ocupen d’infància, adolescència, salut i educació, que són Drets Socials i Salut juntament amb Educació. Està en joc el dret a una educació de qualitat dels nostres infants i joves, i la garantia que els centres eductius siguin espais segurs per a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *