Junts Autisme i Fundació Ictus protagonitzen la campanya “Cèntims Solidaris” de Caprabo

Junts Autisme i Fundació Ictus protagonitzen la campanya “Cèntims Solidaris” de Caprabo

  • El mes d’abril, Fundació Junts Autisme es mobilitza per donar visibilitat a aquesta condició i captar fons pels serveis i programes de suport a les persones i famílies amb autisme de Catalunya.
  • Aproximadament un de cada 100 infants té autisme, segons dades de l’OMS. Segons els darrers estudis a Catalunya “1 de cada 50 nens i 1 de cada 200 nenes té autisme” (Perez- Crespo et 2019).
  • Fundació Junts Autisme i Fundació Ictus són dues de les 12 entitats/causes escollides aquest any 2023 per la Campanya “Cèntims Solidaris” de Caprabo, una iniciativa que en dos anys ha recaptat 663.500 euros i beneficiat a 26 causes solidàries.

Arenys de Mar, 30 de març de 2023. La fundació Junts Autisme i la Fundació Ictus seran les protagonistes de la campanya “Cèntims Solidaris” de la cadena de supermercats Caprabo del mes d’abril.

Coincidint amb el dia 2 d’abril, Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, Caprabo posarà en marxa aquesta iniciativa per captar fons solidaris a partir d’una petita aportació voluntària en el moment de fer una compra en qualsevol dels establiments de la cadena d’arreu de Catalunya.

Aquesta iniciativa compta amb un recorregut consolidat des que es va posar en funcionament el novembre de 2020, en ple context de pandèmia, per ajudar a diverses causes solidàries de col·lectius en situació de vulnerabilitat. Des d’aleshores, s’han recaptat 663.500 euros que han beneficiat 26 causes i associacions en àmbits tan diversos com el càncer infantil, els bancs d’aliments o fer front a situacions d’emergència a països com Ucraïna, Síria i Turquia. La campanya més recent, la d’aquest mes de març, està destinada a donar suport a dones i infants víctimes de violència de gènere.

Visibilitat i ajuda per millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme i les que han sofert un ictus

En paraules de Neus Payerol, Directora Gerent de Fundació Junts Autisme: “Més enllà de la captació de fons la participació en el programa Cèntims Solidaris és una valuosa oportunitat per a nosaltres, ja que servirà per donar visibilitat a l’autisme i apropar aquesta condició a la societat en general”, perquè, afegeix, “Malgrat les alarmants dades de prevalença l’autisme continua sent invisible per una gran part de la societat, tenim encara un llarg camí a recórrer, per trencar falsos mites. I prejudicis al voltant de l’autisme.”

A partir del 2 d’abril i durant tot aquest mes les diverses entitats que treballen a Catalunya en l’atenció i suport a les persones amb autisme i les seves famílies es mobilitzen amb diferents activitats de divulgació, informació, cultura, oci inclusiu, etc. per sensibilitzar i reivindicar qüestions com el dret de les persones amb autisme a una educació de qualitat i inclusiva, el dret al treball digne i remunerat, el dret a viure una vida amb qualitat, digne i autoònoma, en comunitat com qualsevol altra persona neurotípica.

A banda de l’autisme, l’altra causa escollida per Caprabo és la Fundació Ictus. En aquest cas, un dels objectius de l’entitat és conscienciar sobre “una de les malalties amb més impacte en la població: és primera causa de mortalitat en dones i la primera causa de discapacitat a nivell mundial. Parlar d’ictus és parlar d’emergència sanitària i social i cal que la població en sigui més conscient. Només a Catalunya, cada any hi ha 13.000 ingressos hospitalaris per ictus”, explica Mercè Ayesta, coordinadora de la fundació. En aquest sentit, avisa Ayesta, les dades són prou clares: “1 de cada 4 persones adultes patirà un ictus al llarg de la seva vida i prop del 35% tindrà algun tipus de seqüela; en termes de Catalunya, això vol dir 5.800 persones cada any”.

És per això que l’entitat persegueix captar fons pel programa d’activitats La Vida Després d’un Ictus que la fundació porta a terme amb el suport de les entitats de pacients de Catalunya (Ictus Girona, Associació de Malalts i Familiars d’Ictus de Lleida i Sobreviure a l’ictus Tarragona).

Aquest programa d’activitats s’adreça a les persones que han patit un ictus per fomentar la seva autonomia, tant física com també emocional i relacional, ja que l’impacte que les seqüeles d’un ictus pot provocar no només són a nivell físic, cognitiu o psicoemocional, sinó també social en l’aïllament de la persona. “Aquí oferim activitats molt diverses per estimular la rehabilitació i la relació entre persones afectades i familiars”, afegeix la responsable de la fundació. En total, són un miler els beneficiaris directes i indirectes d’aquest programa anual.

Com fer l’aportació?

El procediment per fer una donació de “Cèntims Solidaris” és ben senzill. D’una manera sempre voluntària i confidencial, el sistema de pagament amb targeta bancària permet decidir si vols fer o no l’aportació a la causa solidària. Aquesta canvia segons l’import del tiquet de compra: 10 cèntims per a les compres d’entre 5 i 30 euros i 20 cèntims per aquelles superiors a 30.

“L’aportació és realment simbòlica per la persona que fa el donatiu de 10 o 20 cèntims, però per a nosaltres és una aportació molt valuosa, perquè la tasca que fem les entitats del tercer sector necessiten la complicitat i reconeixement de la ciutadania en tots els sentits: l’econòmic, però també el social, perquè sovint desenvolupem serveis imprescindibles perquè col·lectius socials, no sempre minoritaris, puguin desenvolupar una vida plena i digna”, reivindica Mercè Ayesta des de la Fundació Ictus.

 

Fundació Ictus

La Fundació Ictus va néixer l’any 2007 amb el suport del Pla Director de Malalties Vasculars Cerebrals de Catalunya amb tres objectius fundacionals: donar a conèixer l’ictus a la població, impulsar la recerca de la malaltia i donar suport a les persones afectades.

La fundació forma part de xarxes i espais de treball de referència a nivell nacional i internacional amb l’objectiu de millorar l’atenció als afectats, com l’aliança SAFE (Stroke Alliance For Europe) o la xarxa d’entitats de pacients de Catalunya. Ha participat en projectes d’investigació com ICTUSNet o RACECAT, i desenvolupa campanyes i accions de sensibilització com “Cuida el que més t’importa”, “Pren-te el pols” o SuperHerois per l’ictus”.

Des de fa dos anys, el programa ABRIC (amb més de 700 persones ateses) és el marc des del qual la Fundació en col·laboració amb les associacions de pacients de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, ofereix recursos i serveis d’acompanyament, així com activitats i projectes adreçats a les persones que han patit un ictus i les seves famílies o persones cuidadores, amb la missió de superar la malaltia i reivindicar que hi ha vida després de l’ictus.

Per a més informació i/o confirmar assistència:

Guillem Rovira. comunicacio@fundacioictus.com M. 658 583 015

Fundació Junts Autisme

La Fundació Junts Autisme té com a missió defensar els drets i la dignitat de les persones amb autisme o Trastorn de l’Espectre Autista, per a millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies, impulsant serveis i projectes que garanteixin la seva inclusió real dins de la comunitat en l’àmbit escolar, social i laboral al llarg de tot el seu cicle vital.

Des del nostre naixement com Associació Aprenem Maresme en 2010, a partir de la iniciativa d’un grup de pares i mares, i la nostra transformació posterior en 2016 a Fundació Junts Autisme hem desenvolupat i implementat, fidels al nostre objectiu fundacional, serveis especialitzats que garanteixen la qualitat de vida de les persones amb autisme i de les seves famílies, la seva plena inclusió dins de la comunitat i la sensibilització del conjunt de la societat sobre la realitat de l’autisme.

Som una entitat innovadora en el paradigma d’atenció a persones amb autisme. Conscient, arrelada en el territori, en constant evolució i creixement. Professional, ètica i amb serveis especialitzats de qualitat. Potenciem el treball en xarxa amb tots els altres agents de proximitat i entitats del Tercer Sector. Generem aliances, compartim coneixement i treballem per a millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme mitjançant l’apoderament, la formació, la capacitació i la generació d’espais participatius.

L’objectiu principal de la Fundació per assolir la seva missió és: Aconseguir la plena inclusió de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista, dins de la comunitat durant tot el seu cicle vital. Per a assolir aquest objectiu hem desenvolupat un model integral i transversal d’atenció a les persones amb TEA i a les seves famílies que inclou: suports, intervenció especialitzada, formació, activitats prelaborals, oci inclusiu i respir familiar. Aquest model integral i transversal garanteix l’atenció al llarg de tot el cicle vital de la persona amb TEA. El desenvolupament d’aquest model d’atenció sorgeix com a alternativa als models actuals i emfatitza la necessitat d’empoderar a tots els agents implicats, especialment a les persones que formen part del nucli familiar.

En l’actualitat atenem i donem servei a 60 persones amb autisme de diferents edats, infants, adolescents, persones adultes, i les seves famíl

Per a més informació: Elena Alonso, Responsable Comunicació, e-mail: comunicacio@juntsautisme.org, Tel: 931 808 926

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *